امروزه تنوع بسیاری در قالبهای کیک و شیرینی پزی وجود دارد و با دانستن این موضوع که هر قالب مخصوص چه نوع کیک و یا شیرینی است، انتخاب و خرید برای شما آسانتر خواهد شد.
برای موفقیت در قنادی داشتن دستورهای خوب و دقیق کافی نیست، چرا که عوامل بسیاری در روند شیرینی پزی تاثیر گذارن که یکی از اون ها انتخاب ابزار صحیحه. لوازم قنادی با جنس، شکل و سایز مناسب، در کیفیت کار و گرفتن بهترین نتیجه تاثیر به سزایی دارد.
انواع قالب:
از عوامل تعیین کننده کاربرد قالب ها، شکل ظاهری و فُرم اون هاست که گاها بر همین اساس هم، قالب ها رو دسته بندی می کنن. در لیست زیر، قالب های مهم و پایه که داشتنشون ضروریه لیست شده، اما این رو بدونید که تنوع قالب ها بسیار بیشتر از اون چیزیه که در لیست زیر می بینید و بسته به شاخه ای که در اون کار می کنید ممکنه نیاز به خرید قالب های دیگری هم داشته باشید.
قالب های کلاسیک Traditional Cake Pans:
قالب های ساده یا کلاسیک که در سه شکل گرد، مربع و مستطیل تولید می شوند، پرکاربردترین نوع قالب در این رشته به حساب میان. استفاده اصلی این قالب ها برای کیک های کرم دار، تزئین شده و طبقاتیه و به همین دلیل این دسته از قالب ها کامل ترین و متنوع ترین سایز بندی (از قطر ده تا سی سانت) رو دارن . خوبه بدونید کاربرد این قالب ها به کیک های لایه ای ختم نمیشه و برای برخی از دسرها، براونیز، کیک های برگردان، کیک های عصرونه، کیک باقلوا، کیک مسطح و ... هم استفاده دارن.
سایزهای مورد نیاز:
قالب گرد: داشتن قالب گرد 20سانت و قالب گرد 23 سانت کاملا ضروریه (قالب های معروف 8 و 9 اینچ) چرا که اکثر دستورها در منابع شیرینی پزی برای این دو قالب طراحی شدن. اما اگر سفارش کیک تولد میگیرید، مسلما به قالب 15 سانت (6 اینچ) و 25 سانت (10 اینچ) هم نیاز دارید. اگر براتون مقدوره بهتره قالب های پر استفاده (مثلا 20 سانت) رو دو عدد هم شکل و هم جنس تهیه کنید تا در موارد لازم بتونید مواد رو بین دو قالب تقسیم کنید.
قالب مربع: حتما به یک قالب مربع 20 سانت برای ، بارها، فاج ها، کیک های برشی مثل کیک باقلوا و شربتی نیاز دارید، این قالب ها بیش از آنچه فکر می کنید کاربردی هستن. در صورتیکه سفارش میگیرید، بهتره یک قالب 23 هم تهیه کنید.
قالب مستطیل: قالب مستطیل 23 در 33 ( 9×13 اینچ) در بسیاری از منابع برای کیک های تخته ای پیشنهاد می شه که البته خریدش رو می تونید به تعویق بندازید.
قالب میان تُهی bundt cake pans:
دو خصوصیت اصلی این دسته از قالب ها وجود حفره ای خالی در قسمت میانی و داشتن دیواره های طرح داره. برخلاف قالب های کلاسیک که در اون ها حرارت فقط از کف و دیواره ها جذب میشه، وجود حفره میانی در این قالب ها باعث هدایت گرما از وسط قالب و پخت همزمانِ مایه میانی شده، که این خصوصیت این قالب ها رو برای کیک های مرطوب و فشرده یا کیک هایی با حجم بالا بسیار مناسب می کنه. خصوصیت دوم یعنی داشتن دیواره های شکل دار، کیک رو بدون تزئین زیبا کرده و باعث شده این قالب ها برای کیک های عصرونه که سِرو بدون کرم و خامه مدنظره کاربردی باشند.
طراحی قالب های میان تهی که از دهه پنجاه قرن بیستم میلادی (1950s) در آمریکا متداول شد، از روی دستور بسیار قدیمی آلمانی به نام gugelhupf الهام گرفته شده.شیارهای روی دیواره های قالب، به ورود بهتر گرما در بافت کیک و پخت کامل تر می کنه و این کیک آلمانی، به دلیل فشردگی و سنگینی نیاز به قالبی با این خصوصیات برای پخت بهتر داشته. قالب شیاردار این کیک محبوب منبع الهام انواع قالب های میان تُهی شد،. این قالب ها به دلیل زیبایی و راحتی در پخت، بعد از طراحی بسیار محبوب شدن، البته این محبوبیت گذرا نبود و حضور قالب های میان تهی در دستورها هرگز کمرنگ نشد. امروزه مدل های محبوب تر نامگذاری شدن (قالب میان تهی تاج، ستاره ای، کلاسیک...) و مرتب در دستورها استفاده میشن.
نکته: دقت کنید که قالب لوله دار (tube pan) که به قالب آنجل فود هم معروفن رو با قالب میان تهی اشتباه نگیرید. قالب های لوله دار (tube pan) با دیواره هایی ساده، نسبتا عمود و بلند و لوله ای باریک در قسمت میانی، برای کیک های بسیار لطیف با میزان بالای سفیده فرم گرفته و آرد و چربی کم، مثل آنجل فود کیک طراحی شدن. این دسته از کیک ها به دلیل کمبود رشته های گلوتن و عدم استحکام، نیاز به قالبی سبک، با ارتفاع زیاد دارن که به دیواره ها تکیه کرده و از اون بالا برن. در واقع دیواره های بلند، لوله میانی و کفه متحرک این قالب ها، به پف کردن کیک و پخت همگون کمک می کنه. این رو بدونید که به هیچ وجه نمی تونید کیک هایی مثل آنجل فود رو در قالب میان تهی به جای قالب مخصوص خودشون بپزید و در صورت نداشتن قالب مخصوص باید مواد رو بین دو قالب ساده گرد تقسیم کنید. در تصویر زیر فرق این دو قالب رو با هم می بینید.
سایز مورد نیاز:
قالب های میان تهی برای انواع کیک های عصرانه مثل کیک سیب، هویج، موز... کاربرد دارن، همچنین برای پخت کیک های کره ای با حجم زیاد مثل کیک 1234 یا پاوند کیک، استفاده از این قالب ها بافت و ظاهر کیک رو عالی میکنه. اگر فقط قراره که یک قالب میان تُهی تهیه کنید، بدونید که قالب 25 سانت (10 اینچ) متداول ترینه. اما اگر این قالب در دسترس نبود یک سایز کوچیک تر یعنی 23 هم مناسبه.
قالب کمربندی springform pan:
قالب های کمربندی برای خارج کردنِ بدون مشکلِ کیک و دسرهایی که بافتی حساس یا شکننده دارن طراحی شدن. با استفاده از این قالب ها که متشکل از یک کفه متحرک و دیواره ای قفل دارن، می تونید دستورهایی مثل چیزکیک ها، کیک بستنی، کیک های بدون آرد و ... رو بدون نقص از قالب خارج کنید، ضمن اینکه قالب های کمربندی برای اکثر دستوراتی که برای قالب های گرد ساده طراحی شدن هم قابل استفاده هستن
. نکته بسیار مهمی که در خرید قالب های کمربندی باید در نظر داشته باشید، مرغوبیت و میزان چفت شدن دیواره (کمربند) قالبه، درسته که برای مواقعی که از حمام آب استفاده میشه دور تا دور قالب رو فویل پیچی می کنیم ولی باز خوب بسته نشدن و درز داشتن قالب کمربندی می تونه روی کیفیت کیک و چیزکیک تاثیر منفی بذاره.
نکته: در استفاده از قالب های کمربندی برای کیک ها، دقت کنید که مایه کیک مثل کیک شکلات سریع خیلی شُل و رقیق نباشه، چرا که در اینصورت احتمال درز کردن مایه کیک از قالب وجود داره. این قالب های برای کیک های کره ای مناسب ترن.
سایز مورد نیاز:
مثل قالب گرد، خرید قالب 20 و 23 سانت توصیه میشه البته اگر خرید یک قالب کمربندی مدنظرتونه، سایز 23 (9 اینچ) متدوال تره. دقت کنید که حتما داشتن یک عدد قالب کمربندی واجبه و متاسفانه دستوراتی مثل چیز کیک ها رو به سختی می تونید در قالب های دیگه آماده کنید.